owh jalan raya..


pemandu di malaysia ni sangat berhati kering..jalan kat jalan raya di kawasan kampung pun derang speeding..

pastu, kalo kat roundabout, derang boleh ignore sape patut jalan dulu..derang rase kereta derang kebal..kalo lori langgar pn xde masalah..owh, mungkin juga sebab kenderaan yang dipandu adlah lori dan bas..maka derang rase derang la raja di jalan raya..

kalo tengah jam..derang akan honk sekerap mungkin..mungkin mereka fikir, dengan memekak macam tu, derang bleh menyebabkan kesesakan tu berakhir..bukan stakat tu je..kalo lorry driver ke, bus driver ke..derang akan klua kan kepala derang..pastu jerit macam ni, “woi, kenapa 8@8! sangat..lembab nak mam***..cepat la!” macam la derang je yang nak cepat..yang lain ni menikmati kesesakan agaknya..

kalo dekat zebra crossing, derang tak kan peduli orang yang dah berdiri lama nak melintas tak lepas-lepas..mungkin derang fikir “kalo nak lintas, pandai2 la cepat2 lari sementara keta agak jauh” tahu tak, walaupun kereta tu jauh, tapi laju, pelintas akan rasa terancam ye untuk melintas..especially mereka yang berbadan besar atau berat..seperti ibu2 mengandung..

banyak lagi sebenarnya..tak larat nak list kan..kesimpulan nya, kepada semua pemandu, jalan raya dicipta bukan untuk menumpahkan darah atau mengakhirkan hayat seseorang..jadilah pengguna yang berhemah..

Advertisements

2 thoughts on “owh jalan raya..

    1. bagus..amir..ko tau x gne wordpress ni..aku dh confuse gle dgn sume theme n functions die..wuwu..gatal lagi tuka theme..huh! salahkn gundam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s